maanantai 2. helmikuuta 2015

Unisex-tunika, vol. 1

Vihdoinkin olen ehtinyt a) ommella ja b) kuvata ompelukset. Vihdoinkin. 

Eilen illalla pyörittelin jälleen kerran ajatusta unisex-tunikasta, joka olisi jotain muutakin, kuin ylikokoinen T-paita. Pyörittelin erilaisia hiharatkaisuja, halkiota, neppareita, nappeja ja koristuksia. Tässä versiossa juttuna on epäsymmetrinen helma. Seuraavaan versioon lisäisin ehkä vielä rintataskun kontrastivärisestä kankaasta. Ehkä. 
Kaavana on perusraglan koossa 110 cm. jonka helmaa pidensin ja kaarsin vapaalla kädellä ja perstuntumalla. Hihat jätin väljiksi ja vajaamittaisiksi. Vajaamittainen hiha ei jää koskaan liian lyhyeksi. Koska tykkään pitkäikäisistä vaatteista, pyrin uusissa kaavakokeiluissa suunnitelemaan mahdollisimman monet ominaisuudet muuntuviksi, usealle koolle sopivaksi. Tässä tunikassa näitä ominaisuuksia on hihojen lisäksi raglanleikkaus, joka istuu monenkokoiselle hartialle ja kaiken kaikkiaan väljä mitoitus ja moneen tarkoitukseen sopiva pituus. Ensimmäisenä tästä jäänee pieneksi kainalo-olkapää -väli. 
Tunikaa tehdessä harjoittelin saumurin ominaisuuksien hyödyntämistä, tällä kertaa kuminauhapaininjalan käyttöä. Helma ja pääntie on molemmat huoliteltu framilonilla, jonka olen ko. paininjalkaa käyttäen kiinnittänyt (ilman kiristystä) ja kääntämisen jälkeen päältä kaksoistikannut. Yllättävän helppokäyttöinen oli tämäkin toiminto ja varmasti pääsee käyttöön jatkossakin!

Lisäksi Kusti polkaisi meille uusia ompelumerkkejä omalla logolla. Olen vallan ihastunut ja tykästynyt! Merkit on tilattu täältä. Hinta oli hiukan korkeampi, kuin joillakin muilla vastaavilla, mutta toimitus oli nopeaa (kaksi viikkoa!) ja asiakaspalvelu mukavaa. Todennäköisesti tilaan jatkossakin.
Kuten kuvien taustoja katsomalla saattaa ymmärtää, on meillä meneillään aikamoinen muuttokaaos. Suurin osa huonekaluista on myyty ja lähes kaikki ei-päivittäisessä käytössä olevat tavarat on talletettu muuttolaatikoihin. Sopivaa kuvaamispaikkaa on ollut hiukan hankala täältä sekamelskan keskeltä löytää. Muutaman viikon päästä pääsenkin jo ottamaan kuvia uuteen englanninkotiin, jossa on (epätyypillisesti) isoja ikkunoita ja avaria tiloja. Ja kevätkin jo vähän pidemmällä. 

4 kommenttia:

 1. Loistava idea ja toteutus! Unisex-tunika on ihan mahtava juttu. Olisiko sinulla jo ideoita mekosta, joka sopisi pojille ;). Tsemppiä suureen muutokseen ja muuttoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaikenlaisia unisex-suunnitelmia on tekeillä, ehkä joskus vielä mekkokin :) Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan!

   Poista
 2. Tosi hyvännäköinen malli! Ei lörpötä mistään, on istuva. Oon muutamia tunikoita ommellyt tytöilleni ja monesti tuntuu lehtien kaavat vähän liian reilusti mitoitetuilta. Omaa liivimekon kaavaa oon työstänyt jo jonkin aikaa, toivottavasti saan sen pian hiottua kuntoon..
  Ja nuo merkit; voi ei miten loistavia!!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Yllättävästi tämä kaava oli kerralla sopiva omalle lapselle, yleensä versioita joutuu tekemään sata ja vähän päälle :D Toivottavasti liivareita pääsee pian ihastelemaan :)

   Kunnia ompelumerkin lopullisesta muodosta menee tuolle puoliskolle, joka keksi käyttää värejä noin. Itse meinasin hannata ja laittaa jotain kesympää, mutta onneksi päädyin tähän lopulta.

   Poista